Acasă

 

 

Noutăți 

 

 

Editoriale

 

 

Legislație

 

 

Ghiduri     

 

 

Unelte

 

 

Link-uri

 

 

Despre

 

 

 

O imagine care conține în aer liber, ceață, Păduri de conifere tropicale și subtropicale, nor

Descriere generată automat

 

1 septembrie 2023: Suprareglementare bâlbâită

Două situații în oglindă: În 30 august un camion pleacă la drum cu aviz de însoțire emis corect, predat la șofer, transport pornit în aplicație, traseu înregistrat. După o sesizare a ecologiștilor, se constată că avizul a fost urcat pe server la 20 de minute după pornirea transportului. Prejudiciu zero, dar camionul și 50 de mc de cherestea au fost indisponibilizate de către poliție. Nu a contat că, după emiterea avizului, operatorul nu are nici o atribuție în urcarea pe server și că nu poate verifica această stare.

Doar o zi mai târziu, pe 31 august, STS modifică aplicația Sumal 2, de urmărire a transporturilor de lemn. Miza modificării aplicației a fost obligarea descărcării lemnului la destinația declarată, o concesie făcută activiștilor chiar dacă asta ajută la prevenirea tăierilor ilegale cât o frecție la un picior de lemn. Dar, pentru mai mult de două zile, aproape toată activitatea silvică din țară este blocată, mii de camioane venite la încărcat nu pot prelua avizele, sute de transporturi nu pot descărca la destinație, activitatea ocoalelor silvice este afectată. Prejudiciul material este imens, despre cel emoțional nici nu vorbim. Sancțiuni zero.

În ambele situații este mare efervescență pe rețelele de socializare, un popor de susținători ai activiștilor spun “Bravo, așa le trebuie!”

Concluzia 1: Statul este cât se poate de nemilos în a sancționa drastic orice suspiciune de abatere de la lege a operatorilor mici dar are toleranță infinită la bâlbele proprii. Iar erorile din aplicația Sumal 2 sunt cele mai mici din aceste bâlbe. Amintim aici doar funcționarea ministerului de resort timp de zeci de ani fără o strategie silvică, lipsa unei politici de imagine a acestei instituții, suprareglementarea în domeniul forestier dincolo de prima punere a lemnului pe piață, plafonarea prețului la lemn de foc.

Concluzia 2: Pe fondul mișcării ecoteroriste, din nevoia de voturi a politicienilor și de imagine media a instituțiilor, nici un lemnar nu este apărat de lege și te poți trezi în orice dimineață într-o situație absurdă, pedepsit pentru că ai sau nu ai șapcă. Dar, pentru poporul de postaci, de fapt nici un român nu este scutit de a ajunge în acea situație absurdă.

Concluzia 3: Suprareglementarea naște monstri.

Tu ce crezi, legislația te va apăra dacă va fi nevoie de un exemplu de eficiență a legii?