Acasă

 

Știri 

 

Editoriale

 

Legislație

 

Ghiduri     

 

Unelte

 

Link-uri

 

Despre

 

 

 

11 iunie 2021: Retragerea Certificatului de Atestare pentru exploatări forestiere

 

Presupunem că un angajat al unei firme de exploatare forestieră, Ionică Nebunu’, se duce într-un parchet neautorizat (nu știm al cui) și taie fără drept un arbore. Mic sau mare, nu are importanță. Sau un activist de mediu distruge o marcă silvică din parchet. Sau agentul constatator are probleme cu lizibilitatea unei mărci silvice. În toate aceste cazuri, firma respectivă (și fiecare acționar în parte) riscă să-și închidă activitatea de exploatare forestieră pentru trei ani!

O modificare aparent tehnică a unui ordin de ministru, intrată în vigoare de la 11 iunie 2021, înăsprește drastic condițiile în care se poate retrage Certificatul de atestare pentru exploatări forestiere, asimilând firmele de exploatare cu funcționarii publici!

Mai precis, OM nr. 838/2021 modifică OM 1106/2018 privind Comisia de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră. Sunt câteva modificări tehnice ( se acordă 25 mii mc /an pentru angajarea unui inginer, 15 mii mc /an pentru un TAF cu semiremorcă și o mie mc/an pentru două animale de povară) dar surpriza începe din articolul 12, literele h) și h1) în care se condiționează eliberarea Certificatului de atestare de existența unui cazier judiciar din care să rezulte că administratorul sau operatorul economic nu a fost condamnat pentru fapte privind încălcarea regimului silvic sau pentru fapte de corupție! Deci, dacă ai fost prins dând șpagă la doctor sau profesor, poți face orice meserie, mai puțin exploatarea pădurilor. Ca la funcționarii publici!

Lovitura vine la art. 21, privind condițiile în care se retrage Certificatul de atestare pentru exploatare forestieră. Se păstrează speța în care există un raport de control aprobat, prin care agentul constatator propune retragerea Acordului pentru încălcarea regimului silvic, fără a specifica categoria încălcării. Zece metri de drumuri de tractor neautorizate, cioate înalte, cioate necojite, neprotejarea arborilor limitrofi drumurilor. Pe care din aceste abateri nu le găsim în partida dumneavoastră? Dacă nu contestați actul de control în termen de 30 de zile de la data comunicării, vă puteți trezi fără Certificat de atestare.

Se introduce apoi speța următoare: la solicitarea gărzilor forestiere/structurilor care asigură administrarea sau serviciile silvice, în cazul în care procurorul dispune trimiterea în judecată a operatorului economic, a personalului angajat în cadrul acestuia sau a administratorului pentru tăieri ilegale în parchetele neautorizate și sesizează instanța de judecată, Comisia are obligația luării măsurii de retragere a certificatului de atestare până la rămânerea definitivă a hotărârii instanței de judecată. Citind cu ură acest text, cum poate să o facă orice activist sau comisar de poliție sau de Gardă, ne întoarcem la numitul Ionică. Dacă angajatul dumneavoastră taie un arbore într-un parchet neautorizat, nu se specifică al cui este parchetul, este dosar penal, chiar dacă el recunoaște că a tăiat de capul lui. Îl concediați și îi dați și o <<primă>> de despărțire. Cel mai adesea procurorul, din activism sau necunoaștere a mediului silvic sau din plictiseală, va trimite dosarul în judecată, să rezolve judecătorul. În acest moment nu mai contează dacă sunteți sau nu vinovat, dacă aveți martori care declară că. Numita Comisie este obligată să vă suspende Certificatul de atestare, până la hotărârea definitivă. Ca la funcționarii publici! Procesul va dura cel puțin un an-doi, cu recurs cu tot. Dacă îl veți  câștiga, ne cerem scuze.

La fel se întâmplă dacă prejudiciați semințișul peste procentul admis de 8% sau 12%.

Vă gândiți să faceți altă firmă. De fapt, se interzice, pentru o perioadă de trei ani de la data retragerii certificatului de atestare/reatestare, atestarea operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră care au ca administratori/asociați aceleași persoane care au avut calitatea de administratori/asociați la operatori economici atestați pentru activitatea de exploatare forestieră cărora li s-au retras certificatele de atestare.

Actul normativ este contestat pentru nu respectă prezumția de nevinovăție. Până se decide, provoacă consecințe.

Deci: fiți cu ochii și urechile pe angajați. La primirea parchetului, verificați-l cu ochi de soacră. La controalele de exploatare și reprimire, puneți-vă ochelarii cei mai mari și citiți cu grijă fiecare act de constatare. Contestați fiecare act pe care îl credeți netemeinic. Când aveți dubii, informați-vă sau întrebați-mă. Și sperați să fie bine!